Vad kan man uppnå med kultur på recept?

Vid Vänsteerpartiets arrangemang på NK-villan i Nyköping den 11 oktober fick vi ta del av erfarenhetr från projektet Kultur på Recept i Region Skåne. Sören Augustinsson, universitetslektor i sociologi vid Högskolan i Kristianstad talade om kultur ur ett socialpsykologiskt perspektiv.

Kultur är kommunikation, kultur utmanar, hjälper oss att hantera det okända och klara av komplexitet. Ett alltför rutiniserat samhälle fördärvar mänskligheten. Vi satsar idag för mycket på den rationella sidan! Olika kulturer har överlevt i tusentals år – ett bevis för att kultur är nödvändigt för människor, fyller ett behov hos oss.

Projektet i Region Skåne finansierades ur Rehabmiljarden och växte fram ur tidigare arbete med grön rehabilitering. Vi i Sörmland bör börja där vi befinner oss och utnyttja de resurser som redan finns. Vi kan aldrig repetera en verksamhet men lära av varandra och växa.

Kultur på recept i Skåne omfattade 24 personer indelade i tre grupper under 10 veckor. Projektet såg ut så här:
– Läkaren: förskriver ett recept
– Vårdkoordinatorn: förmedlar kontakten
– Kulturkoordinatorn: informerar deltagarna
– Kulturpedagoger: skapar aktiviteten
– Läkaren: bedömer resultatet

Det är viktigt att aktiviteten sker i grupp och att deltagarna får pröva på nya utmaningar. Det skapas händelser i ”mellanrummen” mellan individ, kultur och plats. Deltagarna lyckades övervinna fysiska och psykiska svårigheter därför att viljan att delta var så stark. Projektet skapar förutsättningar för detta. En fysiologisk process sätts igång genom känslan av välbefinnande.
Deltagarna var långtidssjukskrivna med allvarliga problem och deras upplevda hälsa förbättrades med 30 % efter periodens slut. Forskaren genomförde så kallad följande forskning under pilotprojektet och det har nu fått till resultat att flera liknande rehabiliteringsgrupper kommer att startas i Region Skåne.

Kvällen avslutades med en inspiererande konsert av Den flygande bokrullen – klezmermusik som verkligen skapade välbefinnande och glädje hos publiken!

Det här inlägget postades i kultur, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vad kan man uppnå med kultur på recept?

 1. Lasse Nilsson skriver:

  Mycket bra att Vänstern visar på vikten av ”hela människan”-perspektivet i vården genom initiativ som inte bara är skalpeller, plåster och piller!

  • sormlandlandsting skriver:

   Det perspektivet gillades också av många i fullmäktigedebatten 23 oktober när Vänsterpartiets motion om Kultur på recept i Sörmland behandlades. Beslutet blev bifall och en försöksverksamhet kommer att börja under 2013!

  • Elisabeth Thun skriver:

   Vidarkliniken har räddat livet på mig och mina barn i omgångar Detta under en väldigt lång period.Deras metoder var unika och levandegjorde mig,som annars inte hade haft en chans i den vanliga vetenskapliga vården,där läkaren och läkemedelsindustrin saknar erfarenhet ifrån ett sådant underläge jag då befann mig i.Sånt som den Grekiska läkare hade stor erfarenhet av däremot.Under en semester fick jag ett fiskbett och måste behandlas för det sa man på hotellet.Läkare såg på en gång att jag var mycket traumatisk och menade att ni i Sverige saknar insikter Grekland inte gör .Detta på grund av tortyr de visste mycket om..För mig var mitt rådande tillstånd inte än upptäckt ens.
   Men på Vidarkliniken gjorde man flera olika inpackningar och omsorg på än flera vis Så att jag kvicknade till och ville fortsätta leva och ta hand om 4 barn ingen annars skulle gjort utan raka motsatsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *