Motion – Kommunikationsstöd i förlossningsvården

Kvinnor från utomeuropeiska länder och deras barn kan inte sägas få lika säker vård som de som är födda i Sverige. Idag finns allt fler svenskar med utländsk bakgrund som patienter i vården. Ett särskilt viktigt område att belysa är förlossningsvården. Kvinnor med ursprung utanför Europa genomgår svårare förlossningar i Sverige än svenskfödda kvinnor. Utomeuropeiskt födda kvinnors barn löper upp till fyra gånger större risk att dö vid förlossningen än svenskfödda kvinnors barn. För att motverka denna risk behövs åtgärder för att vården ska bli jämlik och trygg för alla.

Pauline Binder, medicinsk antropolog vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid medicinska fakulteten, Uppsala Universitet, har studerat somaliska föräldrars förlossningsupplevelser i Sverige. En viktig fråga som hon har studerat är varför missförstånd uppstår inom förlossningsvården, till exempel när somaliska kvinnor avböjer viktiga interventioner som akuta kejsarsnitt eller igångsättning av förlossningen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *